Ιστορία

Η ιστορία ξεκινάει το 1950 όταν ο Γιώργος και η Γεωργία Πετροπούλου ξεκινούν να τυροκομούν για να καλύψουν τις ανάγκες του παραδοσιακού τους παντοπωλείου στον προσφυγικό συνοικισμό της Μεσσήνης ("Παλιά βρύση"). Το χωριάτικο τυρί που προσέφεραν ήταν βασισμένο στην εμπειρία της Γεωργίας Πετροπούλου που γνώριζε καλά την τέχνη της τυροκομικής.

Με τα χρόνια το τυρί άρεσε στον κόσμο και η ζήτηση αυξανόταν ακόμα και για χονδρική, με αποτέλεσμα το μικρό ως τότε τυροκομείο το 1965 να μεταφερθεί στη θέση "Παναγίτσα" στο Μαυρομμάτι Παμίσου στην Μεσσήνη, λίγα μέτρα πιο δίπλα από τη σημερινή σύγχρονη μονάδα. Αιτία φυσικά η κάλυψη των αυξημένων παραγωγικών αναγκών. Ένα χρόνο αργότερα μάλιστα η δεύτερη γενιά αρχίζει να μπαίνει στην παραγωγή, με τον γιο Θανάση Πετρόπουλο να ξεκινάει να ασχολείται ερασιτεχνικά και το 1970 μετά την απόλυσή του από το στρατό να μπαίνει για τα καλά στην επιχείρηση, με σκοπό να την οργανώσει καλύτερα και να την εξοπλίσει με σύγχρονα για την εποχή μέσα.

Το 1975 στην παραγωγή μπαίνει και ο αδερφός του Πέτρος Πετρόπουλος και έτσι ιδρύθηκε Η "Τυροκομική Μεσσήνης - Αφοί Γ. Πετρόπουλοι Α.Β.Ε.Ε.Τ.". Η ενασχόληση της δεύτερης γενιάς άνοιξε το δρόμο για την επέκταση της παραγωγής από το χωριάτικο ως τότε τυρί (έναν τύπο Σφέλας) στη Φέτα, τη Σφέλα, τη Γραβιέρα, τη Μυτζήθρα, το Ανθότυρο και σταδιακά και στο Παραδοσιακό Γιαούρτι.

Από τις αρχές του 2010 η "ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ" μεταφέρθηκε λίγα μέτρα πιο πέρα, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, όπου μέσα σε ένα περιβάλλον που πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές εξακολουθεί να παράγει τα εξαιρετικά τυριά της, ενώ πλέον έχει ξεκινήσει να παράγει και νέα προϊόντα το Κεφαλοτύρι Μεσσηνίας, το Γίδινο Τυρί, τα Επιδόρπια Κρέμας καθώς και μία σειρά από Παραδοσιακά Γιαούρτια σε πήλινο και σε κεσεδάκι. Στην επιχείρηση πλέον έχει ενταχθεί και η τρίτη γενιά της οικογένειας Πετρόπουλου. Τα παιδιά του Θανάση και Πέτρου Πετρόπουλου έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τους πατέρες τους, με σκοπό όχι μόνο να διατηρήσουν την εξαιρετική ποιότητα αλλά και να την εξελίξουν.

Σήμερα με το ίδιο μεράκι και την εμπειρία τριών γενιών πάνω από 60 χρόνια η "Τυροκομική Μεσσήνης - Αφοί Γ. Πετρόπουλοι Α.Β.Ε.Ε.Τ." έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού στη Νότια Πελοπόννησο και επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αχαΐας, Αττικής και Θεσσαλονίκης. Επιπλέον η εταιρία έχει ξεκινήσει και εξαγωγές των προϊόντων της στο εξωτερικό με στόχο να τις επεκτείνει.

Η Τυροκομική Μεσσήνης είναι η μεγαλύτερη τυροκομική μονάδα στο νομό Μεσσηνίας καθώς απασχολεί συνολικά 30 άτομα προσωπικό, συνεργάζεται από πάνω από 150 κτηνοτρόφους οι οποίοι συνεργάζονται χρόνια με την εταιρία και πληρούν αυστηρά κριτήρια, συγκεντρώνοντας συνολικά 2.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως.